Irti nikotiinikoukusta askel kerrallaan

lopeta-tupakointi-kuvituskuva

Moni ajattelee, ettei nikotiinikoukku koske itseä. Etenkin, jos tupakointi ei ole jatkunut pitkään. Samalla he uskovat, että lopettaminen onnistuu heti, kun sitä haluaa. Näin toki joskus saattaa ollakin. Ne, joilla on takana tuhansia ja tuhansia poltettuja tupakoita, epäilevät puolestaan, onko lopettamisesta enää mitään hyötyäkään. Tupakoinnin lopettamisesta on kuitenkin terveyden kannalta aina hyötyä, olipa tilanne mikä tahansa. Motivaatiota savuttomana pysymiseen lisää usein se, että monet lopettamisen positiivisista vaikutuksista alkavat näkyä nopeasti.

Onko tänään hyvä päivä lopettaa tupakointi?

Tupakoinnin jälkeen kestää noin 20 minuuttia ennen kuin sydämen syke normalisoituu ja verenpaine laskee. Yli puolet nikotiinista on poistunut elimistöstä reilun tunnin tupakoimattomuuden jälkeen. Hiilimonoksidi eli häkä puoliintuu muutamissa tunneissa. Ne poistuvat elimistöstä kokonaisuudessaan ensimmäisten savuttomien päivien aikana. Lopettaja huomaa itse useimmiten ensimmäiseksi sen, että myös haju- ja makuaisti alkavat parantua jo muutamien savuttomien päivien jälkeen. Keuhkojen ja verenkiertoelinten toiminta sekä fyysinen suorituskyky alkavat parantua muutamien savuttomien viikkojen kuluttua. Arjessa toimintakyvyn paranemisen huomaa, kun portaiden nousu alkaa tuntua keveämmältä, uni syvenee ja jaksaminen paranee.

Jokaisella on oma syynsä lopettaa

Tarvittava sysäys lopettamispäätöksen tekemiseen voi tulla elämäntilanteesta tai jostakin kuullusta, luetusta tai koetusta. Siinä missä yksi kyllästyy siihen, että tupakointi aikatauluttaa elämää tai lohkaisee ison osan kuukausibudjetista, toinen lopettaa sairastumisen tai leikkaukseen valmistautumisen vuoksi. Kolmas saa intoa lopettamiseen elämäntaparemontin yhteydessä. Syyt ovat aina yksilöllisiä ja tärkeää onkin tunnistaa ja vahvistaa niistä itselle itselle merkityksellisimmät. Tupakointiaan lopettava tarvitsee usein tilaa ja aikaa muutoksen tekemiseen, ja lopettamiseen on hyvä hieman valmistautua. Valmistautumisaikana lopettaja kerää käytännön keinoja lopettamiseen ja savuttomana pysymiseen. Tärkeää on tunnistaa oman tupakoinnin syyt. Tupakointi on saattanut alkaa nuorena puolivahingossa kokeilujen kautta. Tavan jatkamiseen vaikuttavat nikotiiniriippuvuuden lisäksi koettu hyöty sekä tottumukset. Lopettamiseen valmistautuessa on tärkeää pysähtyä miettimään, miksi itse asiassa tupakoi; mitä se antaa itselle sekä minkälaisiin tilanteisiin se liittyy. Sellaista, mitä ei osaa tunnista, on vaikea lähteä muuttamaan.

Kannattaa lähteä etsimään muita asioita, joista voi saada vastaavan hyödyn jo ennen lopettamista. Jokainen tarvitsee muutaman minuutin tauon arjen kiireissä, päivän rytmittämisen sekä stressin käsittelyn välineitä ja tapoja kuulua mieluisaan porukkaan. Uusia, tupakoinnin korvaavia tapoja voi harjoitella ja kokeilla jo ennen lopettamista. Se tekee päätöksessä pysymisestä helpompaa. On hyvä miettiä myös omia reaktiota, jos tupakanhimo iskee. Pahin tuska menee onneksi yleensä muutamissa minuuteissa ohi, jos korvaavaa tekemistä on tarjolla.

Miten pärjätä vieroitusoireiden kanssa?

Nikotiinin mahdolliset vieroitusoireet mietityttävät monia lopettajia etukäteen. Ne ovat sekä laadultaan että kestoltaan yksilöllisiä. Osa lopettajista selviää hyvin lievillä oireilla. Yleensä kyse on ärtyneisyydestä, keskittymisvaikeuksista, päänsärystä, univaikeuksista tai tupakanhimosta. Vieroitusoireet ovat voimakkaimmillaan ensimmäisen 1–2 viikon ajan. Sen jälkeen ne vaimenevat vähitellen. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden hoito perustuu nikotiiniriippuvuuden vakavuuden arvioon. Hoitoon on käytettävissä korvaushoitolääkkeitä tai vieroitusoireita hillitseviä lääkkeitä. Lääkehoidon avulla fyysiset vieroitusoireet pyritään saamaan hallintaan, jotta lopettajalle jää voimavaroja työstää psyykkistä riippuvuuttaan. Vieroituslääkehoidon soveltuvuuden arvioi aina lääkäri. Nikotiinikorvaushoitoon tulisi aina yhdistää myös tarvittava neuvonta ja ohjaus.

Tukea lopettamiseen

Lopettamispäätöksen täytyy aina lähteä omasta halusta lopettaa.  Ammattilaiset, vertaiset ja läheiset voivat auttaa motivaation etsimisessä ja lopettamista tukevien konkreettisten keinojen löytämisessä. Muilta saatu kannustus pitää yllä toiveikkuutta ja uskoa onnistumiseen vaikeinakin hetkinä. Terveydenhuollon ammattilaisten tarjoamaa neuvontaa ja ohjausta nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen on saatavilla esimerkiksi Hengitysliiton Stumppi-palveluista. Maksuton neuvontanumero 0800 148 484 palvelee maanantaisin ja tiistaisin kello 10-18 sekä torstaisin kello 13–16. Tarjolla on myös säännöllistä valmennusta puhelimitse tai sähköpostitse – yksilöllisesti sovittavan aikataulun mukaan. Vertaiskeskusteluja lopettamiseen liittyen on tarjolla Hengitysliiton verkkovertaisilloissa sekä Stumpin Facebook-ryhmässä. Lisää tietoa löydät Hengitysliiton sivuilta, hengitysliitto.fi/stumppi.

Teksti: Jenni Tuomela, erityisasiantuntija, Hengitysliitto ry

Lähde: Heloma, Korhonen, Patja, Salminen Winell (toim.) Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus.  Duodecim. 2022.

Verkkoluennot:

Hengitysliitto järjestää alkusyksystä myös kaksi kaikille avointa verkkoluentoa.

30.8.2023 Klo 18.00 Luustoterveys ja tupakka

6.9.2023 Klo 18.00 Tupakointi ja hengityssairaudet

Tervetuloa mukaan!