Keskusjärjestön jäsenyhdistykset esittäytyvät

Työttömien Keskusjärjestön jäsenenä on noin 80 eri puolilla Suomea toimivaa jäsenyhdistystä.

Yhdistykset ovat kohtaamispaikkoja, jotka tarjoavat työttömille monipuolisesti toimintaa, tietoa ja tukea. Monilla jäsenyhdistyksillä on ruokala, jossa voi aterioida ja käydä kahvilla edulliseen hintaan. Päivän lehdet ovat luettavana ja tietokoneen käyttö on mahdollista useissa paikoissa.

Yhdistyksissä kokoontuu erilaisia ryhmiä: on käsillä tekemistä, liikuntaa, musiikkia, teatteria ja vertaistukiryhmiä esimerkiksi tupakasta vieroittautumiseen. Ryhmiä voi perustaa myös oman kiinnostuksen ja harrastuksen mukaan.

Yhdistyksen kautta voi saada mm. maksuttomia tai edullisia uimahallilippuja, osallistua kulttuuritapahtumiin ja retkille. Useimmat yhdistykset jakavat myös ruoka-apua, joko EU-ruokaa tai kauppojen lahjoitusruokaa. Jäsenyhdistysten tiedot löytyvät verkkosivuiltamme tyottomat.fi/jäsenistö. 

Helsingin Työkanava HeTy ry

Helsingin Katajanokalla toimiva yhdistys harjoittaa ruokala- ja caterging-toimintaa sekä vuokraa kokoustilaa Helsingin ydinkeskustassa. Yhdistys järjestää monipuolisesti koulutus-, kurssi ja ryhmätoimintaa. Tietotekniikkaan liittyvä koulutus on laajaa ja eri osaamistasoille suunnattua. Koulutuspalettiin kuuluvat mm. Adoben ohjelmat, verkkosivujen teko sekä tietokoneen käyttäjän AB-korttikoulutus.

Ryhmätoiminta sisältää mm. monipuolisia kulttuuriharrasteita, liikuntaa, retkiä, kieliryhmiä, pelejä ja valokuvausta. Viikkotapaamisissa käy vierailijoita puhumassa ajankohtaisista aiheista. 

Työnhakijoille, -kokeilijoille ja opiskelijoille on työvalmennusta. Yhdistys valmentaa ja auttaa työttömiä takaisin työuralle. 

Kokkolan Työttömät ry

Kokkolan Työttömillä on laajat tilat teollisuusalueella hiukan sivussa kaupungin keskustasta. Tilojen vuokranantaja on antanut yhdistyksen käyttöön maalaustarvikkeita, joilla tilojen ulkoista viihtyvyyttä on voitu parantaa merkittävästi. 

Yhdistyksen päätoimintaa on lounasruokala, päivittäisten lahjoitusruokien jakelu sekä EU:n ruokajako. Keittiössä toimii yksi työntekijä. Valtaosa muista työntekijöistä on vapaaehtoisia. Yhdistyksellä on käytössä useita kylmälaitteita lahjoitusruoan säilyttämiseen sekä kuljetuskalusto. Ruokajako on järjestetty sähköisellä jonotusjärjestelmällä kuten esimerkiksi Kelassa. Tämä on poistanut häiriöt ruokajakelusta.

Lisäksi yhdistyksessä toimii ATK-paja, jossa on yksi työntekijä sekä Työttömien Tupa.

Yhdistyksen puheenjohtaja on aloittanut kartoituksen, kuinka yhdistykseen saataisiin uusia tuulia ja toimintaa elävöittämään yhdistystä. Uusi puheenjohtaja haaveilee mm. omasta säännöllisestä radio-ohjelmasta ja hän onkin ollut yhteydessä Turun radiotoimintaan. 

Porin Seudun Työttömät ry

Porin Seudun Työttömillä on käytössään puinen vanha rakennuskompleksi, joka käsittää kolme rakennusta. Kaupunki maksaa tilan vuokrat ja tukee myös yhdistyksen muuta toimintaa. Yhdistykselle on kaupungin avustuksella palkattu toiminnanjohtaja. 

Tiloissa yhdistyksellä on toimistot, työttömien tupa, biljardipöytähuone, kirpputori, pukuvuokraamo, ompelimo, ruokala, EU ruokajakopiste sekä sesonkiaikoina mehupuristamo. Yhdistyksellä on kaksi vuokrattavaa peräkärryä. Lisäksi yhdistys jakaa kouluista saatavaa ylijäämäruokaa ja toivoo voivansa perustaa erillisen ruokalan Porin keskustaan.

Samoissa tiloissa on alivuokralaisena leader-rahoituksella toimiva yhdistys, joka antaa mm. velkaneuvontaa. Porin Seudun Työttömillä on STEA-rahoitteinen hanke, joka tekee työttömien etsivää toimintaa.

Ylivieskan Työttömien Yhdistys ry

Ylivieskassa työttömien yhdistys toimii teollisuusalueella pienehköissä tiloissa. Yhdistys jakaa kaupoista tai leipomoista saatavaa lahjoitusruokaa. Lahjoitusruokaa haetaan lähiseudun kaupoista kuusi kertaa viikossa. 

Asiakaskunta koostuu muutamasta kymmenestä ihmisestä ja lahjoitusruokaa ei jää koskaan jakamatta.

Yhdistyksessä kaikki toimii vapaaehtoispohjalta ja ihmiset käyttävät omia autojaan. Vapaaehtoisille maksetaan matkakuluja kahvilan tuotoista. Kylmäkalusto alkaa olla vanhaa ja huonokuntoista ja uusimistarpeessa. EU:n ruokaa on jaettu aikaisemmin erillisestä varastosta, mutta määriä on jouduttu pienentämää, koska varasto ei ole enää käytössä. 

Kaupunki maksaa tilojen vuokran, mutta ei avusta yhdistystä muutoin. Yhdistyksellä ei ole muuta tuloa kuin kahvilamyynti. Näin ollen yhdistyksellä ei ole myöskään palkattua henkilökuntaa. Yhdistyksen ydintoimintaa pyörittää vajaa kymmenen aktiivivapaaehtoista. Yhdistys kaipaisi pikaisesti rahoitusta toiminnan ylläpitämiseksi.

Mäntyharjun Työttömät ry

Mäntyharjun Työttömien ydintoimintaa on kierrätyskeskus, joka vastaanottaa vaatteita, huonekaluja, rakennusmateriaaleja ja muuta kierrätystavaraa, sekä Matkahuollon asiamiestoiminta. Lahjoitus- ja EU-ruoan jakaminen on resurssien puutteen vuoksi lopetettu ja siirretty muille yhdistyksille.

Työttömien yhdistyksellä on käytössä kaksi ajoneuvoa, joilla mm. tehdään kuljetuksia, muuttoja ja toimitetaan Matkahuollon paketteja asiakkaille.

Kierrätystoiminnassa yhdistyksellä on korjauspalvelua ja myyntiin kelpaamattomien tuotteiden pienimuotoista CER-purkua. Yhdistyksellä on myös pieni puuverstas, jota käyttävät halukkaat vapaaehtoiset. 

Yhteistyökumppanit ovat vähentyneet, aiemmin yhdistys pyöritti mm. terveyskeskuksen kanttiinitoimintaa. Seurakunnan kanssa tehdään yhteistyötä. Yhteistyökumppanit ovat lähinnä yrittäjiä, joille Matkahuolto-palvelut ovat olleet erittäin tärkeä osa toimintaa.

Suolahden Työttömät ry

Yhdistys harjoittaa kirpputori- ja ruokalatoimintaa, jakaa EU-ruokaa ja järjestää työllisyyttä edistävää koulutusta. Lisäksi yhdistys tarjoaa huokeaa kirjanpitoa vähävaraisille yhdistyksille ja yrityksille. Yhdistyksellä on työpaikkoja ruokalassa, kirpputorilla sekä siistimistehtävissä.

Yhdistys panostaa myös työttömien edunvalvontaan ja tuo ongelmia keskusteluun.