Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustukset jaetiin journalisteille

Kuva: Leena Valkonen

Leena Valkonen. viestinnän asiantuntija, Työttömien Keskusjärjestö ry

Köyhyyden anatomia – tältä näyttää suomalainen köyhyys tilastoissa Yleisradiossa julkaistu juttukokonaisuus palkittiin Kunnioittavasti köyhyydestä tunnustuksella 25.11.2019 pidetyssä tilaisuudessa.

Köyhyyden anatomia -kokonaisuus sisältää tilastojen ja tutkimustiedon lisäksi kolme videodokumenttia köyhän elämästä Suomessa. Jutun on tehnyt Seppo Heikkinen ja videot Sami Kieksi. Kokonaisuuteen kuuluu myös testi, jolla voi selvittää, kärsiikö vakavaa aineellista puutetta.

Erityistä kiitosta saivat videot, joissa köyhyyttä kokevat ihmiset kertoivat itse tilanteestaan. Erityisen hyvänä pidettiin sitä, että mukana oli myös työssäkäyvän köyhän kokemuksia.

Kunniamaininnoilla palkittiin toimittaja Sanna Puhdon artikkeli Köyhän paras ystävä. Jutussa puututaan monelle köyhyyttä kokevalle kipeään asiaan lemmikistä aiheutuvista kuluista selviämiseen. Esimerkiksi toimeentulotuessa lemmikin hoitoon liittyviä kuluja ei oteta huomioon.

Toisen kunniamaininnan sai toimittaja Asta Leppä Kotivinkin sivuilla julkaistusta omakohtaisesta jutusta Pienituloisuus kutisti elämäni minimiin. ”Kaksikymmentä vuotta sitten Asta Leppä oli tuhlaileva sinkku. Nyt hän on kahden teinin yksinhuoltaja ja silpputyöläinen.”

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen jakaa vuosittain Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin. Se nostaa esiin laadukasta journalismia ja tuo näkyviin köyhyyttä kokeneiden ihmisten näkemyksiä siitä, miten media kuvaa heidän todellisuuttaan. Tunnustuksen saaja sai Helena Korkan tekemän palkinnon Hyvä kello kauas kuuluu ja Huoltaja-säätiön tuhannen euron palkinnon. Valinnan palkittavista tekee köyhyyttä kokeneista koostuva raati.

Ehdolle tunnustuksen saajaksi esitettiin 53 artikkelia, ohjelmaa, kolumnia tai verkkojuttua. Monissa ehdokkaissa oli yhden köyhyyttä kokeneen ihmisen tarina, jonka taustaksi esiteltiin tilastoja ja tutkittua tietoa.