Suola on natriumin ja kloridin yhdiste. Ihmisen elimistö tarvitsee toimiakseen pieniä määriä natriumia. Suolan liikasaanti kuitenkin rasittaa elimistöä monin eri tavoin. Jokainen voi vähentää suolaa ruokavaliostaan pienillä arkisilla valinnoilla.
Valtaosa suomalaisista käyttää liikaa suolaa
Suolan saantisuositus aikuisella on enintään viisi grammaa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa noin teelusikallista suolaa päivässä. Suomalaisista aikuisista yhdeksän kymmenestä saa suolaa suositukseen verrattuna liikaa. Miehet saavat suolaa lähes kymmenen grammaa vuorokaudessa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä saantisuositukseen verrattuna. Naisten suolan saanti on noin seitsemän grammaa vuorokaudessa. Voit testata oman suolan saantisi Sydänliiton suolatestillä.
Suolan liikasaanti aiheuttaa useita terveysongelmia. Kohonnut verenpaine on suolan terveyshaitoista tunnetuin ja maailmanlaajuisesti suurin elinvuosia vähentävä riskitekijä. Liiallinen suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa, vaikka verenpaine ei olisi koholla.
Noin kaksi miljoonaa suomalaista kärsii kohonneesta verenpaineesta. Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Suolan käytön vähentäminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä kohonneen verenpaineen hoidossa. Verenpaineet ovat normaalit ollessaan 130/85 mmHg tai alle.
Vinkkejä suolan käytön vähentämiseen
Lähes kaikki elintarvikkeet sisältävät luontaisesti natriumia, joten sitä saa riittävästi ilman, että ruokaan lisätään lisää suolaa. Noin 80 prosenttia päivittäisestä suolasta tulee elintarvikkeista.
Suolan saantia voi vähentää arkisilla valinnoilla, kuten valitsemalla Sydänmerkki -tuotteita tai valmistamalla ruoan itse. Sydänmerkillä varustetut valmisruoat ovat terveyden kannalta parempi valinta, kuin muut vastaavat tuotteet. Ruokaa itse valmistettaessa suolan määrään voi vaikuttaa monin tavoin.
Ruoan ei tarvitse olla suolaista ollakseen maukasta, sillä suolan voi korvata käyttämällä monipuolisesti muita mausteita. Ruoan makuun voi maustamisen lisäksi vaikuttaa erilaisilla ruoan valmistustavoilla, kuten grillaamalla tai hauduttamalla. Suolan määrää voi vähentää myös valitsemalla tuoreita raaka-aineita säilykkeiden sijaan.
Monet säilykkeet, kuten tonnikalat ja kasvikset sisältävät paljon suolaa. Suolan määrän voi tarkistaa pakkauksen tiedoista, mikä helpottaa vähäsuolaisimman valmisteen valitsemista ennen ostopäätöstä. Säilykkeissä on myös hyviä puolia. Ne helpottavat ja nopeuttavat ruoanlaittoa. Säilykkeiden valuttaminen ja huuhtominen ennen käyttöä vähentää suolan määrää jopa 40 prosenttia.
Toisinaan tuotepakkauksessa on kerrottu vain natriumin määrä, mikä ei kerro koko totuutta. Natriumin määrä tulee kertoa 2,5:llä. Näin saat selville, paljonko tuotteessa on natriumkloridia eli suolaa. Esimerkiksi 0,4 grammaa natriumia vastaa yhtä grammaa suolaa.
Suolan vähentäminen arjessa on merkittävä terveysteko. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sipseistä ja pizzoista täytyy luopua kokonaan. Suolaiset herkut ja naposteltavat voi säästää juhlahetkiin, jolloin niistä myös nauttii enemmän. Suu nimittäin tottuu suolan makuun.
Merkittäviä terveyshyötyjä pienellä vaivalla
Suolan käytön vähentämisen voi aloittaa pienistä teoista. Ihmisen makuaisti ei edes huomaa, jos suolan määrää lasketaan 20 prosenttia. Suu tottuu niin suolaiseen kuin suolattomampaan ruokaan muutamassa viikossa. Suolan käyttöä voi vähentää asteittain. Lopulta ylimääräisen suolan puuttumista ei enää huomaa.
Suolan käytön vähentäminen alentaa kaikkien verenpainetta, myös henkilöiden, joiden verenpaineet ovat normaalilla tasolla. Verenpainetta alentava vaikutus kasvaa suolan käytön vähentyessä. Samalla riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin laskee. Verenpaine ei voi laskea liikaa, eikä suolaa tule käyttää matalan verenpaineen hoidossa. Mitä vähemmän suolaa käytät, sitä paremmin elimistösi voi.
Teksti: Sonja Aalto, Sofia Ahtohalla & Saara Collin, Diak.
(Kirjoittajat ovat Diakin terveydenhoitajaopiskelijoita)
Materiaalia suolan käytön vähentämisen tueksi:
Opas suolan käytön vähentämiseen
Lisätietoa aiheesta:
Vinkkejä suolan vähentämiseen: Ruokavirasto
Saantisuositukset: Sydänliitto
Elintarvikkeiden koostumustietopankki: Fineli