Turun Seudun TST: 30-vuotias tähtää nousuun koronalaman jälkeen

Kuva: Leena Valkonen

Leena Valkonen. viestinnän asiantuntija, Työttömien Keskusjärjestö ry

Turun Seudun TST:n toiminnassa on viime vuosina ollut isoja vaihteluita. Korona-aika sulki toimintaa, jäsenmäärä putosi ja henkilöstössä oli vaihtuvuutta. Nyt ruorissa on tuore puheenjohtaja ja toiminnan koordinoija Petteri Peltomaa.

Yhdistykseen Peltomaa kertoo tulleensa mukaan löytääkseen tekemistä vapaaehtoisena. Hän on toiminut mm. seniorikerhon vastuuhenkilönä. Vähitellen hallitustyöskentely alkoi kiinnostaa ja edunvalvonta ja vaikuttaminen. Hänet valittiin puheenjohtajaksi marraskuussa 2021.

Petteri Peltomaa ja varapuheenjohtaja Jorma Saari yhdessä muun hallituksen kanssa ovat paneutuneet haasteeseen nostaa työttömien yhdistyksen toiminta jälleen eläväksi ja vetovoimaiseksi. 30-vuotisjuhlavuosi antaa tekemiselle pontta.

Monipuolista lounasruokaa ja harrastetoimintaa

TST:n toimintakeskus sijaitsee Turussa Iso-Heikkilässä osoitteessa Kanslerintie 19. Tiloissa toimii lounasravintola Kasarmitalli, josta saa sekä aamupalaa että lounasta edulliseen jäsenhintaan. Keittiöstä voi tilata mm. leivonnaisia jäsenhintaan.

Yhdistyksessä toimii atk-korjauspaja ja tietotupa tietokoneineen. Harrastetiloissa kokoontuu erilaisia kerhoja mm. lauluryhmä, teatteriryhmä, tapahtumaryhmä, kielikerhoja, käsityökerho, kamerakerho, oivalluskerho ja monta muuta lukemisesta liikuntaan.

Matkailu- ja kulttuuritoiminta järjestää teatteri-, museo- ja kulttuuriretkiä sekä tutustumiskäyntejä. TST:llä toimii oma radiokanava, joka on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita radiosta, puheviestinnästä tai editointi- ja tallennustekniikasta.

Yhdistyksen erikoisuus ja ylpeyden aihe on Anna Duuni alus, joka on kunnostettu puisesta kuljetusveneestä kahveliketsistä. Alus on kunnostettu talkootyönä ja työllistämisprojektina 2000-luvun alussa pellon laidasta palaneena löydetystä rungosta. Venekerho kouluttaa Anna Duunilla halukkaita veneen käyttöön, järjestää jäsenistölle kesäaikaan viikoittain retkiä Turun saaristoon ja toimii myös kokouskäytössä.

Vähävaraisten tukemiseen kuuluu myös ruoka-apu. EU:n kuivaruokajakelu päättyi valtakunnallisesti maaliskuussa. Yhdistys jakaa kauppojen ja muiden organisaatioiden lahjoitusruokaa sitä mukaa, kun sitä saadaan.

Kuva: Turun Seudun TST:n arkisto

Rahoitusta monesta purosta

Rahoitus on yhdistystoiminnalle aina ydinkysymys. Turun Seudun TST:llä on Turun kaupungin kanssa kaksivuotinen kumppanuussopimus, joka päättyy tämän vuoden lopussa.

– Sopimus ja kaupungin rahallinen avustus on yhdistykselle tärkeää. Toimimme kaupungin tiloissa, mutta vuokra on kohtuullisen kova. Yhteyshenkilöiden vaihtumisen vuoksi kumppanuuden rakentaminen on vasta aluillaan. Tuemme kuitenkin omalla työllämme kaupungissa asuvia työttömiä ja heidän hyvinvointiaan.

STEA-avustus on toinen rahoituslähde ja työllistämistoimintaa tarvitaan, jotta toiminnot saadaan pyörimään. Kaikkia vapaaehtoisiakin tarvitaan esimerkiksi kerhoihin ja ruokajakeluun, Petteri Peltomaa sanoo.

Työttömien Keskusjärjestön Terveydeksi 2.0 ja Askelia voimaan -hankkeiden käynnit ja ideat ovat tervetullut lisä yhdistyksen toimintaan. Aiemmasta Kaikki kunnossa -hankkeesta saatiin rahoitusta yhdistyksen liikuntatoiminnan elvyttämiseksi.

Useita tapahtumia 30-v juhlavuonna

Juhlavuonna aiomme olla näkyviä ja kuuluvia, Petteri Peltomaa toteaa. Olemme painattamassa flyereita ja jaamme niitä perinteisesti lähiympäristön postiluukkuihin kertoaksemme toiminnastamme. Lisäksi pidämme pop up -tyyppisiä tapahtumia sekä yhdistyksessä että kaupungilla. Järjestämme keskustelutilaisuuksia sekä viihteellisiä tapahtumia ja toivotetaan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi osallistumaan.

Heinäkuussa soi ainakin Puisto-blues ehkä hiukan laajemmallakin kattauksella ja elokuussa on yhdistyksen jäsenille juhla ruokailuineen ja musiikkeineen. Oma house-band on jo koottu ja se tulee tahdittamaan juhlavuoden toimintaa. Uskon, että yhdistys lähtee tästä sulkujen jälkeen uuteen nousuun, Peltomaa hymyilee luottavaisena.