Torstaina 1.2.2024 järjestettiin SAK:n ja STTK:n toimesta mielenosoitus Senaatintorilla. Suurmielenosoituksessa vastustettiin hallituksen työlainsäädäntöön ja sosiaaliturvaan kaavailemia heikennyksiä. Väkeä saapui paikalle sankoin joukoin eri puolilta Suomea. Poliisin arvioiden mukaan torille kerääntyi runsas 13 000 ihmisen suuruinen väkijoukko.
Mielenosoitus eteni hyvissä tunnelmissa ja rauhallisesti, vaikka aihe vetikin monien ilmeet vakaviksi. Päivää edeltävistä myrskyvaroituksista huolimatta tapahtumassa sai nauttia kauniin aurinkoisesta kevätsäästä, joka osaltaan auttoi pitämään mielialan korkealla. Ilmaan kiirivät ponnekkaasti huudot: ”STOP! STOP! STOP! Nyt, nyt, nyt!”
KUVAT: Juha Keränen
Työelämäheikennykset ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat kaikkien työikäisten asia
Työttömien Keskusjärjestö oli yhdessä Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen (Tatsi ry) kanssa mukana suurmielenosoituksessa vastustamassa hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. Yhteisellä teltallamme kävi kova vilske, kun keräsimme mielenosoittajien terveisiä postikorteilla eduskunnalle vietäviksi ja jaoimme työttömien oikeuksien puolesta vetoavia kylttejä. Saimme myös kunnian nousta lavalle ensimmäisten joukossa – työttömiä edustivat Tatsi ry:n toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula yhdessä Keskusjärjestön hallituksen puheenjohtajan, Irma Hirsjärven kanssa. ”Nämä leikkaukset koskevat joka ikistä työikäistä suomalaista, joka ikistä, joka yrittää päästä töihin, on töissä työttömyysuhan alainen, osa-aikaisesti työssä, osatyökykyinen tai muutoin epätyypillisissä työsuhteissa”, avasi Hirsjärvi puheensa napakasti.
”Eilisen aktiivinen osallistuminen mielenosoitukseen kertoi siitä, että asia koskettaa monia. Meitä yhdistää huoli työurasta ja mahdollisen pätkätyön vaikutuksista omaan talouteen. Oli hienoa, kun kaikki yhtyivät Irman ja minun Ei julmia leikkauksia! -huudatukseen, ja että erikseen työttömyyteen liittyviä kylttejä oli myös torilla monin paikoin näkyvissä”, Tervo-Hiltula iloitsee. ”Jatkamme edelleen muun muassa työhönottosyrjintään ja työllistymisen esteisiin pureutuvan kokemustiedon keräämistä sekä vaikuttamistyötä,” hän lupaa.
Suurmielenosoituksessa nostettiin esille hallitusohjelman epäkohtia
Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja, Jukka Haapakoski summaa vielä suurmielenosoituksen tunnelmia: ”Oli ilo pistää merkille, että sosiaaliturvan leikkausten vastainen mieliala Senaatintorilla oli vahvasti läsnä. Kyllä tuhannet ihmiset ovat heränneet siihen, mitä hallitus on viemässä eteenpäin.” Haapakoski kiittää suurmielenosoituksen nostaneen tehokkaasti hallitusohjelman epäkohtia esille: ”Hallituksen onkin aika nyt herätä ja peruuttaa vastuuttomat sosiaaliturvan leikkaukset! Ei ole hyvä, että vastakkainasettelu työnantajien ja työntekijöiden välillä lisääntyy hallituksen toimien vuoksi. Laajat yhteiskuntapoliittiset kysymykset tulee käsitellä kokonaisuutena, koska vaikutukset ovat kokonaisvaltaiset. Nyt hallituksen toimien suuntana on, että kymmenet tuhannet ihmiset putoavat riittämättömän toimeentulotuen varaan. Tämä tekee työllistymisen entistä vaikeammiksi. Kaikki häviävät.”
Jyrkkä vastakkainasettelu näkyi hallituspuolueiden edustajien saapuessa paikalle
Sekä ammattiyhdistysten ja järjestöjen että paikalla oppositiopuolueita edustavien kansanedustajien oli helppo löytää yhteinen sävel. Siinä missä kärkkäät ja maan hallitusta haastavat puheenvuorot saivat osakseen kuuluvia suosionosoituksia, kirvoitti paikalle uskaltautuneiden kahden hallituspuolueen edustajan saapuminen lavalle lähinnä äänekästä vastustusta väkijoukosta. Juontajat joutuivat useampaan otteeseen toppuuttelemaan kovaäänisimpiä buuauksia. Paikalle saapuneet kansanedustaja Miko Bergbom (ps) sekä työministeri Arto Satonen (kok) pitivät rohkeasti tiukat puheensa talouden sopeuttamistarpeesta sekä vaativat SAK:ta takaisin neuvottelupöytään. Heidän puheenvuoronsa toivat kuitenkin myös hyvin selkeästi esiin ne kovat vastakkainasettelun asemat ja jyrkän eripuran, jotka ovat suurmielenosoituksen takana.
Koosteita suurmielenosoituksesta
13 000 mielenosoittajaa huusi Riikka Purraa – HS kokosi yhteen lakkopäivän tapahtumia