Terveydenhoitajan palsta: Jalkautuva työ

Jalkautuva työ on tärkeitä kohtaamisia.

Terveydenhuollossa jalkautuvasta työstä puhutaan usein osana mielenterveys- ja päihdepalveluita sekä ikäihmisten palveluita.  Silloin esimerkiksi sairaanhoitaja tekee kotikäyntejä potilaiden koteihin, tai sosiaalityöntekijä tapaa asiakkaita heidän omassa ympäristössään.  Terveyttä työttömille -toiminnassa me työntekijät jalkaudumme jäsenyhdistyksiin ja muihin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin. Yhteistä näissä työskentelytavoissa on, että kohtaamme asiakkaitamme kasvokkain, keskustelemme ja ohjaamme tarvittaessa sosiaali- ja terveyspalveluihin, jokaisen yksilöllisen tarpeen mukaan.

Jalkautuva työ on tärkeitä kohtaamisia. Ulla-Maija Kopra, työkykykoordinaattori ja terveydenhoitaja (YAMK)

 

Jalkautuvan työn yksi tärkeimpiä merkityksiä on, että sillä tavoittaa aivan uusia kohderyhmiä ja ihmisiä, joita tieto esimerkiksi työttömien terveystarkastuksista ole aiemmin tavoittanut. Kerromme yhdistyskäynnillä, joko yksilöohjauksen yhteydessä tai ryhmätilaisuudessa yleisesti työttömien terveystarkastuksesta, sen tavoitteista ja sisällöstä. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan ottamaan yhteyttä siihen yksikköön, joka kunkin tavatun hyvinvointialueella järjestää työttömien terveystarkastuksia.

Jalkautuva työ edistää työttömien terveyttä yksilöllisesti

Yksi jalkautuvan työmme tavoitteista on yhdistyskävijöiden työ- ja toimintakyvyn sekä hyvinvoinnin edistäminen erilaisilla interventiomenetelmillä. Käytössämme ovat tavallisesti erilaiset mittarit, kuten verensokeri- tai verenpainemittari. Mittaustulokset toimivat asiakkaalle sekä konkreettisena tietona, että luontevana keskustelun avauksena. Muistutamme tapaamisilla, että olemme terveydenhoitajan ja sosiaalityöntekijän koulutuksen saaneita, mutta emme kuitenkaan tee viranomaispäätöksiä. Emme myöskään korvaa sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta pyrimme toimimaan sellaisina ensitiedon välittäjinä, jolla on positiivista merkitystä yhdistyskävijän hyvinvoinnille ja terveydelle.

Käynneillämme ihmisen kohtaaminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat ensiarvoisen tärkeäitä. Mikäli yhdistyskäynnin tavoitteena on terveysohjaaminen, se voi silloin olla keskustelua elämäntavoista, tai auttamista asettamaan tavoitteita esimerkiksi stressin hallintaan tai tupakoinnin lopettamiseen. Olemme tyytyväisiä, kun ihminen saa tapaamisilla tietoa esimerkiksi verenpaineestaan ja aikoo pyrkiä parantamaan jatkossa omaa terveyttään ottamalla vastuuta omista elämäntavoistaan ja päätöksistään. Silloin koemme, että terveys- tai sosiaaliohjauksemme on onnistunut tavoitteissaan.

Puheeksiotto-koulutuksia yhteistyössä Ehyt ry:n kanssa

Jalkautuvassa työssämme muita hyvinvointia ja terveyttä tukevia menetelmiä yksilöohjauksen lisäksi ovat esimerkiksi koulutukset. Koulutamme yhdistysten toimijoita ja muuta henkilökuntaa sekä myös yhdistyskävijöitä eri teemoilla, yhdistysten toiveiden mukaan.  Ehyt ry:n kouluttaja Timo Nerkon kanssa tekemämme Puheeksiotto-koulutus on tärkeä osa toimintaamme. Koulutuksen avulla yhdistystoimijoita pyritään auttamaan ja kannustamaan sellaisissa aiheissa, jotka koetaan vaikeiksi lähestyä, tai ottamaan puheeksi. Se voi olla aihe, joka liittyy päihteisiin tai se voi olla huolta muuten työkaverin tai ystävän voinnista. Puheeksiotto-koulutuksen tavoitteena on auttaa vähentämään stigmaa ja pelkoja aiheista, jotka liittyvät herkkiin aiheisiin.

Kolmas sektori on tärkeä osa yhteiskuntaa, ja sen toimijat täydentävät julkisen ja yksityisen sektorin toimintaa. Ne voivat tarjota palveluita, tukea ja resursseja eri yhteiskunnallisiin tarpeisiin, kuten köyhyyden tuottamien haittojen vähentämiseen, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Terveyttä työttömille -toiminta jatkaa omalta osaltaan jalkautumistyötään tulevaisuudessakin.

Ulla-Maija Kopra, työkykykoordinaattori ja terveydenhoitaja (YAMK)

Työttömien Keskusjärjestö, Terveyttä työttömille -toiminta