Farmi n3: Uusi verkosto ohjelmoinnista kiinnostuneille

Miikka Vuorinen. Feeniks-hanke, Sosped

Koronan aikana moni miettii uusia harrastuksia, toinen alanvaihtoa ja kolmas vapaaehtoistöitä. Yritykset miettivät kustannustehokkaita tapoja työntekijöiden osaamisen parantamiseksi ja osaavien ohjelmoijien löytämiseksi. Kesäkuun alussa alkava Farmi n3 -verkosto kutsuu eri toimijoita yhteen ohjelmoinnin äärelle.

Farmi n3 -toiminnassa ammattilaisohjelmoijat sparraavat ohjelmoinnista kiinnostuneita vapaaehtoisia, jotka opettavat puolestaan ohjelmointia eteenpäin osaamistason mukaisissa tasoryhmissä. Itseopiskelun lisäksi ryhmäläiset tapaavat verkossa, ravintoloissa tai esimerkiksi kuppiloissa. Vapaaehtoiset ryhmänohjaajat saavat tehtäväänsä varten ryhmänohjaukseen liittyvän koulutuksen sekä säännöllistä tukea yhteistyökumppaniyritysten ammattilaisohjelmoijilta.

Toiminta on saanut nimensä NHL:n Farmi -liigasta, joka toimii askellautana tulevaisuuden kiekkotähdille.

– Farmi-mallin hienous on siinä, että se on konkreettinen askel kohti unelmia ja mahdollisuus päästää pelaamaan maailmantähtien kanssa. Sen heikkous on kuitenkin siinä, että sinne on lähes mahdotonta päästä. Halusimme muuttaa tuon jälkimmäisen ja luoda foorumin, joka ei riipu rahasta, lahjakkuudesta tai vahvoista olkapäistä, vaan yhteisöstä, toteaa toimintaa koordinoivan Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

Ohjelmoijista on pulaa

Ohjelmoinnin tulevaisuudesta ja tarpeesta on kirjoitettu paljon. Sen lisäksi, että tekijöistä on pulaa, on pulaa myös ajankohtaisesta osaamisesta. Alan osaamisvaatimukset muuttuvat nopeasti ja esimerkiksi itsenäinen tutkimusprojekti Koodaripula.org toteaa, kuinka ”alalla on paljon aloittelevia ja senior-koodareita, jotka eivät täytä työpaikkojen vaatimuksia.” Farmiin onkin mahdollista tulla mukaan omasta osaamistasosta riippumatta. Kolmosdivarissa voi opiskella ohjelmoinnin perusteita Mooc -kurssilta ja ykkösdivarissa saada yrityksiltä freelancer-projekteja.

”On hassua ajatella, kuinka harva meistä koodaa tai ymmärtää koodia, vaikka me kaikki käytämme jatkuvasti ohjelmoituja laitteita. Elämme digitaalisessa maailmassa, jonka jokaisen sovelluksen joku on rakentanut – siksi meidän tulisi ymmärtää perusteet, ne rakennuspalikat, minkä varassa jokapäiväinen elämämme lepää. Ohjelmointi on tulevaisuuden raksatyötä”, huomauttaa Futurologi Perttu Pölönen.

Eräs Farmin suunnittelussa alusta asti mukana ollut pitkän linjan ohjelmoija kommentoi Farmin rakennetta seuraavasti:
– Jäätyäni ohjelmointialalta työttömäksi, minulle heräsi ajatus tukimallista, jossa työttömyyttä voitaisiin ehkäistä niin, että työssä tarvittavat taidot opitaan pienryhmässä vertaisoppimista hyödyntäen.

Farmin opiskelun tahti jakautuu oman osaamistason mukaan

Farmin toiminta jakaantuu kolmeen tasoon osallistujien osaamistason mukaisesti. Sisältöjen opiskeleminen tapahtuu maksuttomien open source -materiaalien avulla opiskeluryhmien päättämän tahdin mukaisesti.

Vapaaehtoiseksi koodimentoriksi voivat ryhtyä pitkän linjan ammattilaiset ja vain aiheesta kiinnostuneet henkilöt. Sama koskee myös osallistujia: mukaan pääsee omien taitojen mukaan. Kesäkuun alussa aloittavat vapaaehtoiset kertaavat ensin kolme kuukautta ohjelmointia toistensa kanssa ja aloittavat omat ryhmänsä syksyllä verkossa ja eri puolilla Suomea.

Mukaan on lähtenyt jo useita ohjelmistoyrityksiä, asuinalueyhdistyksiä, seurakuntia ja muita yhteisöjä, jotka ovat kiinnostuneita saamaan itselleen uudenlaista toimintaa. Yhdistyksille ja organisaatioille Farmi tarjoaa eräänlaisen maksuttoman franchise-mallin, jonka organisaatiot voivat ottaa osaksi omaa toimintaansa. Halukkaat vapaaehtoiset saavat maksuttoman koulutuksen ja vankat tukirakenteet. Yrityksille Farmi tarjoaa luontevan ja maksuttoman tavan tutustua huomisen koodareihin. Kumppaniyrityksiltä toivotaan vain ajallista sitoutumista mentorien tukemiseen.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koodimentoriksi:
www.feenikshanke.fi/farmi