Uusi työttömien yhdistys on aloittanut toiminnan Kotkan seudulla

Silmut ry:n Kädentaitojen paja on aivan torin laidalla

Leena Valkonen. Viestinnän asiantuntija, Työttömien Keskusjärjestö ry

Kuvat: Juha Keränen

Kotkan seudulla Karhulassa vietettiin uuden yhdistyksen Silmut ry:n avajaisia 20.10.2022. Yhdistyksellä on mm. pajatoimintaa työttömille, lounasta kaksi kertaa viikossa, kauppojen hävikkiruoan jakoa sekä erilaista vertaistoimintaa. 

Varpu Teikari, Katja Tasa ja Tiina Tasa ovat entisiä työtovereita, joista kaikki ovat työskennelleet jo pidemmän aikaa työttömille suunnatuissa palveluissa. Kukin oli tahoillaan eri työpaikoissa, kun Kymsoten alue julkisti kilpailutuksen kuntouttavasta työtoiminnasta. Kaikille kolmelle syttyi ajatus, meillä on kokemusta, tätä haluamme tehdä. Olisiko mahdollista perustaa yhdistys ja osallistua kilpailutukseen?

Yhdistys Silmut ry perustettiin huhtikuussa ja tuli sittemmin valituksi Kymsoten alueella kuntouttavan työtoiminnan palvelutuottajaksi. 

Yhdistyksen ja toiminnan perustaminen vaatii kyllä paljon työtä, huokaisee Varpu Teikari. Tilat löytyivät hyvältä paikalta Karhulan torin viereltä. Seurakunta tuli alussa yhteistyökumppaniksi vuokranmaksuun. 

– Aloittavan yhdistyksen ongelma on etenkin rahoitus. Vaikka toiminta katsottaisiin kuinka tarpeelliseksi ja hyväksi tahansa, pitäisi yhdistyksen olla toiminut vähintään vuoden ja vasta sitten eri rahoittajat ottavat toimijan vakavammin huomioon. Miksi yhdistyksille ei ole samanlaista starttirahaa kuin yrityksille. Ilman rahoitusta ei voi pyörittää mitään toimintaa. Jotenkin pitää päästä alkuun.

Kaikki kolme ovat tyytyväisiä liikekiinteistössä keskeisellä paikalla sijaitseviin tiloihin. Yhdistys on taloyhtiön vuokralainen. Tilaa on käytössä lähes 300 neliötä. Bussilinjat kulkevat vierestä ja asiakkaiden on helppo päästä matkankin päästä paikalle.

Työpajoja, kahvila, kirpputori ja ruoka-apua

Yhdistys avasi toimintansa syyskuussa. Kuntouttavassa työtoiminnassa on nyt lähemmäs 30 asiakasta. Lisäksi työkokeiluasiakkaita on tullut TE-hallinnon puolelta.

Yhdistyksellä on kuusi eri työpajaa, jossa asiakkaat toimivat. Kädentaitojen työpajassa voi tehdä monenlaista.  

– Osa kutoo sukkaa, osa maalaa tauluja, on tehty koruja ja havukransseja ja käyty viereisellä torilla myymässä niitä, Tiina Tasa kertoo.

Kahvila- ja keittiötoiminta tarjoaa sekä työtehtäviä että ruokailu- ja yhdessäolon mahdollisuuksia. Kahvila on auki arkena aamupäivisin ja lounasta edulliseen hintaan on tarjolla tiistaisin ja keskiviikkoisin.

Leivomme myös aika paljon torimyyntiin ja tilauksesta teemme tarjoiluja mm. yhdistysten kokouksiin, Katja Tasa jatkaa.

Ruoka-apua jaetaan viisi kertaa viikossa. Kaupoista haetaan lahjoitusruokaa aamuisin, joka lajitellaan yhdistyksessä.

– Hakijamäärät ovat kaiken aikaa nousseet. Jos alussa ruoka-avun hakijoita oli 10–20 välillä kullakin jakelukerralla, niin nyt ruoka-apua hakee noin 30–40 henkilöä. Marraskuussa kirjattiin yhteensä 717 ruokahakukertaa. Kysyntä ruoka-avulle on koko ajan lisääntynyt, Varpu Teikari kertoo.   

Aulapalvelutyöpajassa kohdataan yhdistykseen tulevia asiakkaita ja opastetaan heitä heidän kysymyksissään. Tietokone ja tulostuspalvelu on käytettävissä. Tietotekniikkaan annetaan tukea kysynnän ja oman osaamisen mukaan esimerkiksi puhelimen päivitykseen. Kirpputorille otetaan vastaan lahjoitustavaraa, jota myydään. Toiminta on toistaiseksi pienimuotoista.

Kotiapupaja tarjoaa palvelua kevyeen kotisiivoukseen ja vuodenajan mukaisiin pihatöihin. Nyt varsinkin lumitöiden tekeminen on ajankohtaista, Varpu Teikari mainitsee.

Mitä tulisi parantaa työttömien palveluissa?

Mitä uuden yhdistyksen perustajat haluaisivat parantaa työttömien palveluissa? 

Katja Tasa nostaa esiin työttömien terveyspalvelut ja ylipäätään työttömien yksilölliset avuntarpeet.

– Terveyspalveluista on puhuttu ja työttömien terveystarkastuksista, mutta vieläkään sinne ei ole osoitettu riittävästi rahaa. Kun ja jos työttömät pääsevät terveystarkastukseen, tulisi sen jälkeinen polutus oikealle lääkärille ja palveluihin turvata myös. Monet asiakkaat sanovat, että heillä ei ole varaa maksaa terveyskeskukseen lääkärimaksua, siksi he eivät edes mene terveystarkastukseen. Viimeksi tänään autoin henkilöä saamaan lääkäriaikaa ja pääsemään tutkimuksiin. 

– Jos on kuntouttavassa työtoiminnassa, niin yhdeksän euron kulukorvausta saa säästää pitkän aikaa, että pääsisi lääkärille Varpu Teikari lisää. 

– Yhdistyksessämme kannetaan huolta ihmisten hyvinvoinnista ja olenkin osallistunut Askelia voimaan -hankkeen Hyvinvointitsemppari koulutukseen, kertoo Katja Tasa.

Varpu Teikari painottaa starttirahan saamista yleishyödyllisille yhdistyksille. Yhdistykset ovat apuna moneen suuntaan. Kahvipaikkaan voi tulla tapaamaan muita ihmisiä. Toiminta on yksinäisyyttä ja syrjäytymistä poistavaa. 

Katja ja Tiina Tasa sekä Varpu Teikari haluavat työskennellä työttömien hyvinvoinnin edistämiseksi.